Ayam
Oh! Ayam
Menjelang
Ramadhan dan sepanjang bulan ini berlalu sehingga berlarutan pada hari raya dan
hari-hari sesudah itu, sudah tentunya haiwan dari spesis burung ini paling
banyak dikorbankan. Masakan tidak? Bekalan ayam mudah diperolehi malah senang
diurus buat dijadikan sajian kerana ayam dijual dalam keadaan bersih, bulunya
siap dibuang, begitu juga perutnya. Tambahan pula, begitu banyak pilihan resipi
sajian berasaskan ayam yang mudah, ringkas ataupun yang lebih rumit yang boleh
didapati dalam bentuk koleksi buku dan juga secara dalam talian.
Kita sering mendengar rungutan para ibu, baik
di rumah ataupun di tempat kerja, “Asyik-asyik ayam, naik muak dibuatnya.”
Begitupun, anak-anak selalunya lebih berselera sekiranya ayam dihidang sebagai
juadah berbuka. Tidak dapat dinafikan memang anak-anak zaman sekarang amat menggemari ayam. Sekiranya
diimbau masa lampau, kita yang berusia sekitar 40’an dan 50’an pada masa ini,
jarang sekali dapat makan ayam. Tatkala
itu, menu ayam teramat istimewa, hanya dihidang sekali sekala terutama semasa hari
perayaan atau semasa majlis kenduri. Semasa itu juga, kita bukan hanya
menikmati hidangan ayam dengan rasa penuh teruja, malahan kita melalui satu
proses yang amat menyeronokkan. Bermula dari menghalau seekor ayam dari dalam
reban, menangkapnya yang masih terlari-lari di halaman rumah dalam suasana
hilai tawa, sehinggalah ia siap terhidang dalam pinggan.
Berkejar sehingga tertiarap, memegang erat
ekor ayam yang dapat ditangkap, anak mata memerhati antara rasa simpati dan
riang semasa ayam itu menggelupur selepas disembelih, mencabut bulu-bulunya
selepas direbus, menyiapkan bahan dan ramuan bagi memasak sehinggalah dapat
menjamah dagingnya yang enak dan lembut sebati dengan rencah masakan. Sayang sekali, semua itu adalah di antara
perkara-perkara yang tidak dapat dirasai oleh anak-anak kita zaman sekarang.
Apa yang merisaukan ialah pengalaman yang tidak dilakar dalam kehidupan anak-anak
kita ini, mungkinkah juga akan menjadikan mereka kurang atau tidak dapat
menghargai nikmat dari keenakan seekor ayam ?
Oleh itu, apa kata sekiranya sekali-sekala
kita berikan pengalaman ini kepada anak-anak kita? Kita buat satu proses
pembelajaran secara tidak langsung. Kita ajak mereka ke pasar. Kita berikan
mereka peluang memilih seekor ayam kampung yang sihat. Kita uja minda mereka supaya
membuat perbandingan di antara ayam kampung dan ayam daging. Sudah tentunya akan
nampak dengan jelas sekali perbezaan fizikal ayam yang terkurung, diternak bagi
disembelih dengan seekor ayam kampung yang dibiar aktif dan cergas. Malah
perkara ini telahpun dimulakan di negara-negara seperti England dan Australia
yang mana ayam bebas ini dipanggil ayam ‘free range’. Bekalannya pula begitu
mendapat sambutan dalam kalangan mereka yang mementingkan kesihatan. Kemudian,
pada hari-hari santai, apa kata kita mengajak anak-anak berbincang perihal dua jenis
ayam ini iaitu antara ayam kampung dan ayam daging. Mana satukah lebih tinggi khasiatnya
dan juga lebih enak rasanya? Bisikkan juga ke telinga mereka “Maka pada setiap
sesuatu kejadian itu, Allah jadikan pengajaran bagi orang-orang yang berfikir.”
|
Karya Oleh: Ramlah Hussin |
No comments:
Post a Comment