|
Illustrasi dirujuk daripada lama sesawang Viva News |
Merisik Ayam
Alhamdulillah,
sudah lebih sepuluh hari umat Islam seluruh dunia berpuasa. Dalam menu Ramadhan
kita samada juadah berbuka atau bersahur, ayam memang begitu popular. Terutama sekali
dalam kalangan anak-anak, tidak kurang juga orang dewasa.
Masihkah kita
ingat peristiwa di Terengganu yang mengakibatkan ramai murid sekolah sakit-sakit
akibat memakan ayam goreng yang dibeli dari pasar malam? Juga kes kematian
ramai para tetamu yang hadir di majlis kenduri perkahwinan di Kedah berpunca
daripada daging ayam yang sudah busuk dan mereput? Timbul beberapa persoalan. Segarkah
daging ayam yang kita beli? Mahukah anda tahu petuanya? Mari kita
lihat.
Ayam mengandungi
sumber protin yang baik untuk tubuh badan kita. Ibu-ibu yang prihatin sudah
tentu mahukan ahli keluarga mereka tampil sihat sepanjang Ramadhan,
bukan? Oleh itu, mari sama- sama kita ke pasar dan lihat bagaimanakah yang
dikatakan ayam itu segar dan cara mengenalinya.
Bagi memilih ayam segar, kita perlu meneliti beberapa perkara. Panduan berikut amat bermanfaat.
1. Daging ayam segar biasanya berwarna putih kekuningan, tetapi awas! Sekiranya ayam kelihatan terlalu putih isi dagingnya, itu adalah petanda yang ayam itu kurang elok. Kita tidak perlu tunggu lagi. Terus sahaja bergerak ke gerai lain.
2. Dengan menggunakan satu jari, cuba tekan daging ayam yang ada di hadapan anda. Daging segar lebih anjal dan akan segera memegas semula ke bentuk asal. Jadi, sekiranya kesan jari kita mengambil masa yang lama bagi menghilang, bermakna ayam itu sudah lama dan bukan lagi segar.
3. Salah satu petanda yang amat ketara adalah kesan bau. Oleh itu, jauhi sama sekali dan elak membeli daging ayam yang berbau kurang enak.
4. Cuba angkat ayam tadi dan perhatikan samada tulang- tulang dalamannya. Adakah banyak kesan tulang yang patah? Jauhi daripada membeli ayam yang terlalu banyak tulang yang patah kerana ia petanda ia kurang elok.
5. Ayam segar seharusnya tidak mempunyai bekas-bekas lebam padanya kecuali lebam akibat pendarahan ketika proses penyembelihan.
6. Sekiranya daging ayam sudah berlendir dan terlalu lembik, memang tidak syak lagi ayam ini tidak sepatutnya dijual kepada pengguna. Anda berhak membuat aduan kepada pihak berkuasa tempatan.
7. Elakkan juga membeli daging ayam yang kulitnya dipenuhi bulu halus. Bakteria mudah berkumpul pada bahagian itu.
8. Seperkara lagi, bagi menjaga kesihatan tubuh badan, elakkan memakan kulit ayam kerana banyak lemak terkumpul di situ. Jadi, jika kita malas membuang kulit, minta tolong kepada penjual ayam supaya membuangkan sahaja kulit ayam itu. Tidak harus malu dan segan.
9. Petua yang paling berharga adalah kita pergi ke pasar yang menjual barangan basahan dan di situ, pilih sahaja ayam yang dihajati dan serahkan urusan penyembelihan kepada tukang sembelih. Lebih bagus sekiranya kita sudah lama mengenali usahawan penjual ayam dan dia tahu apa yang yang kita mahu. Itulah yang sebaik-baiknya
Barangsiapa
dalam kalangan kita yang melalui zaman kanak- kanak di kampung halaman dahulu
sudah tentu merindui suasana yang amat berbeza daripada masa sekarang. Ibu ayah
kita dahulu membela ayam sendiri dalam reban dan menyembelihnya sendiri. Kita
sebagai anak-anak juga turut terlibat dalam proses penyediaan ayam itu. Namun
zaman telah berlalu. Oleh itu, kita hanya boleh melakukan apa yang termampu. Gunakan
sepenuhnya kuasa anda sebagai pembeli. Panduan yang disenaraikan akan dapat
membantu kita dalam membuat pilihan bagi memastikan bekalan ayam kita adalah
bersih, suci dan segar. Tambahan pula menu ayam dijadikan sajian keluarga dan
tetamu tatkala berbuka pada bulan Ramadhan dan juga Syawal yang bakal menjelang
tidak lama lagi.
|
Karya Oleh: Norizan Lazim |
Ramadhan membina
kekuatan umat,
Iftar yang sihat
membawa berkat.
No comments:
Post a Comment