Bahan Perap Ayam
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar lada hitam
(Basuh kedua-duanya dan goreng atas kuali tanpa minyak dan kemudian kisar sampai halus).
Campur semua di atas dengan ibu kunyit sebesar ibu jari (yang telah ditumbuk halus) dan garam. Perap pada ayam. Letakkan ke tepi.
Bahan Untuk menumis
5 biji buah pelaga #
3 kelopak ceraian bunga lawang #
2 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia **
1 sudu besar jintan manis (juga digoreng tanpa minyak dan dikisar halus)
2 sudu besar cili yang telah dikisar halus
4 sudu besar kicap manis
1 labu bawang besar (dipotong bulat-bulat)
Sedikit air
Sayur ikut suka (contoh: tomato potong empat, lada hijau, merah dan kuning yang dipotong memanjang)
*dirincik halus
**dimayang halus
Cara Memasak
1. Ayam yang telah diperap, goreng separuh masak dalam periuk Happy Call (bagi mengurangkan penggunaan minyak). Angkat dari api dan letakkan ke tepi.
2. Dalam periuk yang sama, tumis bahan-bahan #.
3. Masukkan * dan ** dan biar sampai wangi.
4. Masukkan cili dan jintan manis yang telah dikisar. Tunggu hingga pecah minyak.
5. Masukkan kicap manis, bawang besar
6. Masukkan ayam dan air. Gaul-gaulkan. Biar sampai ayam masak.
7. Apabila sudah masak, masukkan sayur, biar sebentar dan tutup api.
8. Sedia untuk dihidang beserta nasi panas.
Susunan Oleh: Prof. Madya Dr. Umi Kalthum Ngah |
Resepi diadaptasi dan ditiadakan bahan-bahan sos dan cili boh daripada:
http://2puteri.wordpress.com/2013/06/24/resepi-2-puteri-ayam-harum-hitam-manis-2-puteri/
No comments:
Post a Comment